Burgemeester

RTV Drenthe Gepubliceerd op 22 aug. 2016

 

MEPPEL – “Ik ben eerst maar eens met mijn vrouw op vakantie gegaan, dat is er de laatste jaren niet van gekomen. Daarna ga ik rustig om me heen kijken wat ik kan gaan doen.” Dat zei vertrekkend burgemeester Jan Westmaas van Meppel in een interview met RTV Drenthe.

Westmaas stopte op 1 september 2016 als burgervader van Meppel en werdt opgevolgd door Richard Korteland uit Papendrecht.

Valse start
In het interview kijkt Westmaas terug op zijn elf jaar in Meppel. Een burgemeesterschap met een valse start. Hij kwam meteen in het nieuws door ruzie met een lokale makelaar over de koop van een huis.

“Misschien is het wel goed dat dat meteen in het begin gebeurde”, zegt Westmaas achteraf. “Daardoor wist ik meteen hoe ik dingen wel of niet aan moest pakken. Een harde leerschool, maar dat is soms wel het beste.”

Voor de wind
Terugblikkend vindt Westmaas dat het Meppel aardig voor de wind is gegaan. Ondanks sluiting van bedrijven als VION en HIAB. Westmaas: “Als ik kijk naar het aantal banen in Meppel bij mijn start, en hoeveel het er nu zijn, dan zijn we behoorlijk gegroeid. Dus: hoezo wind tegen? We hebben het juist goed gedaan, ondanks de economische ontwikkelingen.”

Bekinkbaan
In Meppel zijn nog zaken die Westmaas graag in zijn ambtsperiode had aangepakt. “Zoals de entree van de Bekinkbaan. Dat is een beetje vergeten gebied zo. Ik hoop dat dat de komende jaren aangepakt kan worden, zodat ook dit een mooie entree van de stad wordt”, zegt Westmaas.

Intocht
Hoogtepunt voor Westmaas is toch wel de landelijke intocht van Sinterklaas in 2015. “Daar hebben we lang voor gelobbyd, maar ook erg veel plezier van gehad.” Over zijn rol in bijvoorbeeld het Sinterklaas-journaal: “Erg leuk om te doen. En ach, je moet jezelf ook niet altijd maar serieus nemen. Als je niet om jezelf kunt lachen, is het niet best.”

Dieptepunten
Als Westmaas terugkijkt, zijn er natuurlijk ook dieptepunten geweest. Zoals de moord op een bejaarde dame in een verzorgingshuis of de dood van twee mensen door koolmonoxide-vergiftiging.

Westmaas: “Verschrikkelijke gebeurtenissen die voor veel emoties en onrust zorgen. Dan moet je er als gemeente, als burgemeester zijn. Vreselijke momenten, waarop je voor de inwoners probeert iets van rust en veiligheid te creëren.”

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »